Kárpátalja

A Lélekgyógyító Alapítvány és Felvidéki társszerve a Človek pre človeka – Ember az emberért Polgári Társulás már az első napokban bekapcsolódott az Ukrajnai háború borzalmai elől menekülők megsegítésébe. Előbb Felvidéken barátok, ismerősök és jó szándékú emberek valamint Pered és Királyrév Községi Hivatalai által szervezett gyűjtések adományait (kb. 6 q élelmiszer és kb. 2 q tisztasági és tisztítószer) vittük el a Záhonyi Művelődési házban kialakított raktárba, de egyúttal a Záhonyi vasútállomáson is osztottunk matracokat és takarókat, valamint élelmiszert a menekülteknek.

Majd egymás után kétszer vittünk adományt Balatonlellére, ahol akkor 30 személy számára alakítottak ki szállást. Összesen kb. 5 q élelmiszer és tisztasági valamint tisztítószer került átadásra.

Ezt követte egy Vecsési munkásszállón kialakított szállás, ahol akkor kb. 110 ember volt. Ide kb. 2 q élelmiszert és tisztasági szert vittünk.

Felvidéken Sellyén két munkásszállón elhelyezett kb. 180 személynek vittünk tartós élelmiszereket, valamint tisztasági és tisztítószereket.

Mivel az alapítványunknak van olyan munkatársa, akinek van tapasztalata a délszláv háború hatásairól, ezért és az Ukrajnában (így Kárpátalján is) várható további nehézségektől tartva, egyre inkább arra az elhatározásra jutottunk, hogy az általunk vagy rajtunk keresztül a Kárpátalján maradottaknak felajánlott adományokat kiszállítsuk hozzájuk, mivel a hozzánk eljutott információk szerint ott egyre nagyobb a nélkülözés.

2022.04.01-én a 3.5 tonnás kisteherautónkkal kb. 760.000 Ft értékben 1013 kg adományt/segítséget vittünk ki Nagybégény és Kisbégény településekre. Utunk egyik célja a személyes tapasztalatszerzés is volt.

Megtapasztaltuk, hogy az iskolákat és óvodákat nagyrészt bezárták és menekülteket fogadó állomásokká alakították át őket. Az állam illetékes szerve megmondja, hogy melyik helyre mennyi ember menjen, majd az ellátásukat az érintett intézményekre bízzák, abban nem segíti az Ukrán állam őket.

Online oktatás mellett pedagógusok és az említett intézmények alkalmazottai látják el a menekülteket, valamint ők próbálják a polgármesterekkel beszerezni az ellátáshoz szükséges élelmiszereket, egyéb eszközöket. Pl. a kijelölt szálláson nem voltak matracok és takarók, amikor megérkeztek az első menekültek, ezeket a városi alkalmazottak otthonról, ismerősi körből szerezték be. Az állam teljesen magukra hagyja őket. Ehhez jön még az is, hogy a menekültek egy része nem működik velük együtt, nehezítik a munkájukat, miattuk sok plusz munka is keletkezik.

Nem kértek, de korábbi tapasztalatok alapján vittünk ki felnőtt pelenkákat is, amire igen nagy szükségük van, mivel nem lehet kapni. Főleg L és M méretűek.

Élelmiszerre, köztük befőttekre, savanyúságokra minden mennyiségben szükség van, ezek beszerzése is egyre nehezebb a számukra.

Nem vittünk, de ott kiderült, hogy szükség van gyógyszerekre. Fájdalomcsillapítókra, gyulladás csökkentőkre, antibakteriális tapasztapaszokra, szívgyógyszerekre.

Hazafelé jövet Nagyberegből elhoztunk több százezer forint értékben Magyarországra menekült család ingóságaiból, tartva a fosztogatóktól. Ezt a tevékenységünket is folytatni szeretnénk.

Mivel a fentiekből kiderül mennyire fontos a megsegítésük, ezért ennek érdekében folytatjuk az adományok gyűjtését mind Magyarországon, mind a Felvidéken, de próbálunk támogatókat találni Ausztriában és Németországban is.

A minél hatékonyabb segítés érdekében keressük az együttműködést olyan személyekkel, szervezetekkel, akik gyűjtenek a Kárpátalján maradottak megsegítésére. Mivel van teherautónk, ezért akár a szállításban is segíthetünk.

A Lélekgyógyító Alapítvány Somorja, Dunaszerdahely, Galánta, Komárom, Győr, Tata, Tatabánya, Budapest, Kecskemét térségéből vállalja az adományok összegyűjtését és kiszállítását Kárpátaljára.


Iskolák velünk összefogva bekapcsolódhatnak az adománygyűjtő felhívásunkba Magyarországon, Ausztriába és Németországban. Számtalan lehetőség van a segítségnyújtásra.


Aki szeretne segíteni, azt kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, akár a facebookon vagy telefonon: +36308340152  

Már egy megosztással is lehet segíteni.

Az alábbi képek Nagybégányban és Kisbégányban készültek.

Ez a kép Kisbégányban készült. Összesen 4 helyre vittünk csak ott felnőtt pelenkát. Csak itt készítettünk képet, mert volt, ahol szégyelltem volna az idős nő állapota miatt.

Ez a kép a Kisbégányi iskola éttermében készült. Az ebédnél nem volt itt minden menekült.

A babakocsit a Kisbégányi óvodába vittük, ahol szintén menekültek vannak elhelyezve. Nem emlékszek rá, hogy valaki is jobban örült volna adománynak, mint az az édesanya, akinek adtuk. (A képen hátul áll.)

Az óvoda képe látható. A Magyar Állam építtette.

Nagyberegből hoztunk el több százezer forintnyi értéket, ami egy elmenekült családé.

Itt pedig már visszafelé a Beregsurányi határátkelőn. 3 órát álltunk a sorban, tartva attól, hogy az autóban lévő szállítmányt vagy nem engedik át egyik vámon se. Az ukránoknál zsebbe fizettünk.